Alle a-kasser udbetaler det samme i dagpenge. Til gengæld er der forskel på prisen og den enkelte a-kasses viden om arbejdsmarkedet. Husk, at du altid kan skifte a-kasse og bevare din anciennitet.

Læs mere

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Kassedame? Kosmetolog? Automekaniker? Hvilken a-kasse skal du vælge? Spørgsmålet er det meste gængse her på a-kasseguiden.dk, og det er ikke mærkeligt, for der findes rigtigt mange a-kasser i Danmark, og det kan være forvirrende at finde den rigtige. Her forsøger vi at give dig svar på dine spørgsmål.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Alle a-kasser udbetaler det samme beløb i dagpenge. Det er fastsat af Finansloven. Du skal derfor ikke vælge a-kasse efter, hvad du håber at få udbetalt ved arbejdsløshed. I stedet kan du kigge på, hvad a-kassen ellers kan gøre for dig, og hvad det månedlige kontingent lyder på. Mange vælger a-kasse i forhold til, hvilket fagforbund de tilhører. På den måde håber de, at organisationen har særlig viden om netop deres arbejdsområde.

Traditionelt hører kontor og butiks-ansatte for eksempel til fagforeningen HK, og dermed også til HK a-kasse. Fabrik- og transportarbejdere tilhører typisk 3F og 3F a-kasse osv. osv. Både HK og 3F er store og solide organisationer, der har hjulpet medlemmerne i mange år. De ved en masse om dit arbejde – til gengæld er den type a-kasser sjældent de billigste. Hvis du ønsker at spare penge, kan du i stedet kigge på de lidt mindre a-kasser, som for eksempel Min A-kasse eller ASE A-kasse. Hvis du er akademiker kan du prøve Akademikerne

Det er a-kasser, der ikke er tilknyttet en fagforening, og som kalder sig ”uafhængige af politiske interesserer”. A-kasserne har ikke så meget fokus på et bestemt erhverv – til gengæld er de ofte billige, og i sidste ende får du det samme beløb i dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Det er helt op til dig selv, hvad du vil prioritere. Husk, at du altid kan skifte a-kasse, hvis du fortryder dit valg senere. Din anciennitet flytter med over i din nye a-kasse.

Hvorfor skal jeg overhovedet være medlem af en a-kasse?

Du behøver ikke at være medlem af en a-kasse, hvis du ikke ønsker det. Men en a-kasse kan sikre dig økonomisk ved udbetaling af dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Du tænker måske, at du bare kan få kontanthjælp, hvis du bliver arbejdsløs, men sådan er det langtfra altid. Du får kun kontanthjælp, hvis du opfylder en række krav. For eksempel må du ikke eje noget af værdi som for eksempel sommerhus, aktier, bil. Den slags værdier kigger a-kasserne ikke på, når du får udbetalt dagpenge. Til gengæld skal du have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder og også have haft arbejde i et år. Du skal også stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når du er arbejdsløs.

Hvad tilbyder a-kassen?

A-kassen står først og fremmest for udbetaling af dagpenge, feriedagpenge, orlovsydelse til børnepasning og efterløn (hvis du er tilmeldt efterlønsordningen). Men A-kasserne har også pligt til at udføre en række andre opgaver. Det gælder for eksempel vejledningssamtaler til medlemmerne og indberetning til jobcentrene. Typisk tilbyder a-kasserne også informationsmøder om regler som dagpengemodtager og også personlig rådgivning, hvis du har brug for det.

Hvordan melder jeg mig ind i en a-kasse? 

Når du har besluttet, hvilken a-kasse, du ønsker at melde dig ind i, kan du kontakte a-kasse for at melde dig ind. Typisk kan du melde dig ind direkte på a-kassens hjemmeside. Det tager få minutter at melde sig ind i en a-kasse. Dernæst vil du få tilsendt et girokort med det månedlige kontingent.

Er det svært at skifte a-kasse? 
Nej! Du skal bare kontakte den nye a-kasse, så sørger de for at overflytte dig fra din gamle a-kasse til din nye. Det kan gøres på et øjeblik. Du starter IKKE forfra, hvis du pludselig får lyst til at skifte a-kasse. Derfor behøver du ikke at frygte for din ret til dagpenge eller eventuelle efterlønsret. Reglerne gælder alle a-kasser, og det betyder, at sagtens kan fortryde dit medlemskab af en bestemt a-kasse, hvis du pludselig får lyst til at være medlem et andet sted.

per måned

472kr

se tilbud

FTFa:

En af landets store a-kasser, der samtidig er billig og åben for alle..

Højtilfredshed

-Fagfor./Mdr

Åben for Alle

per måned

493kr

se tilbud

Min A-kasse:

Én af Danmarks bedste A-kasser – hvis du spørger medlemmerne

Højtilfredshed

-Fagfor./Mdr

Åben for Alle

per måned

514kr

se tilbud

Ase a-kasse:

DK’s største a-kasse for BÅDE lønmodtagere og selvstændige

Højtilfredshed

71KrFagfor./Mdr

Åben for Alle

FTFa:

En af landets store a-kasser, der samtidig er billig og åben for alle..

per måned

472kr

se tilbud

Min A-kasse:

Én af Danmarks bedste A-kasser – hvis du spørger medlemmerne

per måned

493kr

se tilbud

Ase a-kasse:

DK’s største a-kasse for BÅDE lønmodtagere og selvstændige

per måned

514kr

se tilbud

Kom igennem regeljunglen

Hvornår kan jeg få dagpenge?

Du skal være medlem i mindst et år, for at få dagpenge. Det gælder derfor hurtigst muligt om at melde sig ind i en a-kasse. Du kan sagtens skifte a-kasse senere.

Læs mere
Kan jeg altid skifte A-kasse?

Ja! Du starter IKKE forfra med din anciennitet, hvis du pludselig får lyst til at skifte a-kasse. Derfor behøver du ikke at frygte for din ret til dagpenge eller eventuelle efterlønsret. Reglerne gælder alle a-kasser, og det betyder, at du sagtens kan fortryde dit medlemskab af en bestemt a-kasse, hvis du pludselig får lyst til at være medlem et andet

Læs mere
Hvordan bliver jeg medlem af en a-kasse?

For de fleste er det nemt at blive medlem af en a-kasse. Det enkleste er at bestille en tilmeldingsblanket via a-kassens hjemmeside.

Læs mere
Se flere ofte stillede spørgsmål og svar
banner

Til orientering:

Akasseguiden.dk har ingen tilknytning til A-kasserne, men vi får inddirekte penge for salg af indmeldelser. Akasseguiden.dk drives på kommercielle vilkår og oversigten over a-kasser er derfor ikke nødvendigvis uvildig.